Hoppa till innehåll

Kala fläckar skägg – det kan vara orsaken

Kala fläckar skägg

Vissa män upplever att de tappar skägg. Det kan till och med bli kala fläckar skägg vilket kan se lite konstigt ut. Dock behöver du inte vara rädd. Det finns många olika anledningar till varför du tappar ditt skägg och de flesta är helt ofarliga. Du kan undvika flera av dem genom att ändra dina vanor. Det är dessutom betydligt vanligare än man tror. Stress är en av de vanligaste faktorerna som gör att du får kala fläckar i skägget. 

Kala fläckar skägg kan vara ärftligt

Om du upplever att du har kala fläckar i skägget kan det bero på ärftlighet, precis som med håravfall. I dessa fall är det inte så mycket du kan göra genom att ändra levnadsvanorna. Det du kan göra är att lära dig leva med det eller göra en skäggtransplantation på klinik. Då tar man hår från andra ställen på kroppen och gör skägget tjockare på sina kala fläckar. Det är väldigt ovanligt att man tappar allt sitt skägg, normalt så rör det sig om enstaka fläckar. 

Stress är en vanlig faktor

När du stressar mycket eller går igenom en jobbig period i livet kan du börja tappa både hår och skägg. Faktum är att det är den allra vanligaste orsaken. Stress är också farligt av många andra orsaker så det är viktigt att komma till bukt med det. Försök göra förändringar i livet och ta hjälp av en teraput om du inte klarar det på egen hand. Hitta orsaken till din stress, är det jobbet? En person i ditt liv? 

Brist på järn eller B12

Har du brist på B12 eller järn kommer det attackera dina hårsäckar. Det gör att de inte växer som de ska. Om du ställer om till en vegetarisk eller vegansk kost kan du uppleva brist på dessa ämnen. De finns nämligen i livsmedel som kött, fisk, ägg, skaldjur, ost och mjölk. Har du brist på dessa ämnen måste du ändra din kost. Har du inte möjlighet till det är det bäst att komplettera med ett kosttillskott?

När ska man bli orolig för kala fläckar skägg?

Om du upptäcker att du tappar skägg samtidigt som huden är röd och fjällig bör du ta kontakt med en hudläkare. Då kan det nämligen bero på en hudsjukdom som behöver behandlas. Det kan även vara bra att rådfråga en läkare om dina värden är bra och du inte känner dig stressad för tillfället. Då kan det bero på något annat. 

Vanligare än vad du tror

Det behöver inte vara så farligt att ha lite kala fläckar skägg. Med rätt styling och rakning blir det snabbt en del av din person. Många kändisar så som Keanu Reeves och Gustaf Skarsgård har kala fläckar i skägget. Du kan fortfarande få till en riktigt snygg look med lite mindre skägg. Gå till en barberare så kan denne hjälpa dig. De är experter på att se till din ansiktsform och dina förutsättningar när det kommer till skäggväxt. Då kan du även berätta hur du vill ha det.